• news_bg

Стандарди за сертификација на ЕУ за уреди за осветлување

Во последниве години, со развојот на економијата и општествениот напредок, барањата на луѓето за безбедност стануваат сè повисоки.Како незаменлив дел од домовите, канцелариите и другите места, безбедноста наосветлувањетела, исто така, се повеќе се цени.Со цел да ги заштити легитимните права и интереси на потрошувачите, Европската унија го лансираше системот за сертификација ERP во 2013 година. Подолу е краток вовед од уредникот на Uni Testing:

https://www.wonledlight.com/led-rechargeable-table-lamp-battery-style-product/

Вовед во ERP сертификација

ERP е кратенка од „ЕУ сертификација“, што претставува највисок стандард што го исполнуваат глобалните претпријатија или поединци за нивните производи да се усогласат со законите и регулативите на ЕУ.Оваа сертификација е призната од раководителот на германската професионална организација ISO, а само овластени брендови можат да ја добијат оваа сертификација.ERP сертификацијата науреди за осветлувањевклучува три аспекти: квалитет на изгледот, безбедност и издржливост:

1. Дизајн на изглед: се однесува на тоа дали дизајнот на светилката ги исполнува барањата на регулативите на ЕУ;

2. Безбедносни перформанси: се однесува на тоа дали напроизвод за осветлувањеима функција да обезбеди лична безбедност на потрошувачите;

3. Трајност: Се однесува на тоа дали производот на светилката може да се користи долго време без да избледне или да се оштети.

https://www.wonledlight.com/products/

Стандарди за сертификација на ЕУ за уреди за осветлување

Стандардот за сертификација на ЕУ за осветлување тела е заснован на меѓународниот стандард ERP.Овие стандарди главно се фокусираат на безбедноста, хигиената и зачувувањето на енергијата и предлагаат специфични барања за различни видови производи.Во моментов, вообичаените светилки на пазарот вклучуваатСтолна ламбаs, цевки за светилки,подни светилки, итн. Сите тие треба да се усогласат со релевантните регулаторни стандарди за да добијат сертификат.Општо земено, кога аплицираат за сертификација од ЕУ на светлечки тела, претпријатијата ќе обезбедат целосен список на информации, вклучувајќи основни информации за уредите за осветлување, правни и регулаторни информации, информации за процесот на производство и други содржини.За специфични типови на светилки, може да се додадат и други помошни материјали или компоненти во согласност со фактичката ситуација.Накратко, дали светилката ги исполнува стандардите за сертификација на ЕУ зависи од тоа дали ги има соодветните квалификации и дали производителот строго го контролира квалитетот на суровините, опремата и капацитетите што се користат во производниот процес.

Чекори и процеси за тестирање на ERP за уреди за осветлување:

1. Оцена на сообразност, според директивата ERP, производителите можат да изберат еден од двата начини на оценување на „внатрешна контрола на дизајнот“ или „систем за управување со животната средина“ за проценка;

2. Организира и формира техничка документација (ТДФ);Производителите мора да формираат технички документи;Техничките документи треба да вклучуваат информации за дизајнот, производството, работењето и депонирањето на финалниот производ;Деталите ќе бидат разјаснети преку мерките за имплементација на секој производ.

3. Издава Декларација за сообразност (DoC);Инструкции и стандарди за основни информации што треба да се следат.

4. Означување со CE ознака;Координативно стандардно тестирање - EMC, LVD, итн;Обележување со CE ознака.

https://www.wonledlight.com/news/